Wednesday, May 6, 2009

PEKENA CHAR KOR TEOW DI WARUNG ALANG

Cuti 3 hari hujung minggu lalu sempena hari pekerja, saya dan keluarga pulang ke kampong Mak Tok dan Tok Wan. Ini lah kepulangan Mak Tok ke rumah sendiri setelah 1 bulan meninggalkan kampong kerana menunaikan umrah. Juga pulang ke kampong adalah Acu sekeluarga. Alang pun turut sama.

"Semasa di kampong, saya sekeluarga sempat menjamu selera di WARUNG Alang pekena cha kor teownya. Malam itu ramai jugalah pelanggannya, lakulah 13 pinggan cha kor teow dia."

Acah je tu. Sebenarnya kat rumah Maktok je. Alang masak cha kor teow resepi rekaan dia sendiri. Alang pun sedang mencuba-cuba untuk membuka bisnes sendiri di kala kegawatan ekonomi pada masa ini. SEDAPPPPP.......cha kor teow alang tu. Kalau setakat KUE TEOW DOLI yang mahsyur kat Taiping tu, rasanya alang boleh pukul punya. Alang punya lagi BEST.
Ada 2 perisa, satu gelap dan satu lagi putih. Order je, nak cha kor teow gelap atau cha kor teow putih. Klik lah pada gambar sebelah kiri ni untuk gambaran lebih jelas cha kor teow gelap alang tu. Tengok je dah tahu sedap dan meleleh air lior di buatnya.
Gambar bawah pula adalah bahan-bahan ramuan yang alang adunkan untuk cha kor teow nya tu. Kalau nak tahu adunannya tu, kena telefon lah alang sendiri, kalau-kalau alang mahu membongkar rahsianya itu.


Alang berhati-hati memasukkan perencah rahsianya itu agar sukatannya tepat untuk memastikan cha kor teownya mencapai mutu yang dikehendaki. Antara rahsia yang telah alang bongkarkan pada ibu ialah kena masak untuk 1 pinggan saja pada setiap kali masak. Kalau lebih pasti mutu yang di kehendaki tak menjadi. Nampaknya kalau nak makan nanti kenalah pelanggan-pelanggan banyak bersabar untuk menikmati cha kor teow sedap alang tu.


Gambar bawah, contoh cha kor teow putih dan gelap (yang dah hampir habis tu). Tak tahu la pulak kalau masa betul-betul nanti, udang-udang besar tu ada atau tidak. Kalau tidak pun paling kurang sekor mesti ada. Ialah kalau banyak sangat nanti mana nak datang untungnya. Takkan Alang nak buat amal jariah je tiap-tiap malam.



Gambar kanan Along Haziq dan Angah Qayyiem menikmati cha kor teow Alang yang sedap tu.


Gambar bawah, ahli-ahli keluarga yang lain sedang menikmati keenakan masakan cha kor teow yang rasanya belum ada tandingannya setakat ini. Bagi keluarga Anjang dan Along yang belum merasainya lagi cepat-cepat lah buat janji dengan Alang bila nak balik dan berjumpa di kampong. Boleh pekena cha kor teow Alang yang sedap tu.




Setelah memasak 12 pinggan untuk kami semua, Alang pun memasak cha kor teow yang ke 13 untuk dirinya sendiri. Tapi tak aci la, saya nampak udangnya lebeh...kue teownya pun banyak pulak tu. Tak pa la sebab Alang tauke, mestilah untuk diri sendiri dia buat lebeh special.


Pada malam itu juga makan malam kami di sajikan dengan ais cendol. Yang tu Alang beli kat Taiping. Memang cendol tu BEST CENDOL in Taiping town. Tewas CENDOL PAK WAHAB yang terkenal di Wangsa Maju tu. Rasanya malam tu lah makan malam paling special pernah saya jamah. BEST CHA KOR TEOW ALANG lawan BEST CENDOL IN TAIPING TOWN. Rugilah Anjang dan Along sekeluarga sebab tak balik minggu tu.




Eh...Eh.....Eh.......Apa Acu ni, tadi dah habis sepinggan. Yang ni tumpang Maksu pulak. Itu tandanya sedap sangat cha kor teow Alang tu. Cukup lah Acu, Maksu pun nak makan juga. Lama-lama sangat duduk makan tu, ingat lah Acu tu bukan berdua lagi. Acu sekarang dah bertiga. Hakiem tu sape nak jaga. Akak jugak....Akak jugak. Gurau je Acu. Jangan marah.

Rasanya tak sabar nak tunggu bila Alang nak mula bisnes nya tu. Kalau buka kat KL tentu saya datang makan tiap-tiap malam. Cuma satu Alang, nak bagi cadangan, nama cha kor teow Alang tu mesti unik, supaya orang selalu ingat. Contoh yang ada macam Kue teow DOLI, kat KL ni ada nama MEE RACUN. Semua tu unik dan orang mudah ingat. Semoga Alang berjaya di dalam dunia perniagaan yang penuh mencabar. Semoga akan lahir seorang lagi usahawan dari kalangan keluarga Mak Tok dan Tok Wan. InsyaAllah.........

No comments: